Składniki na spora ilość kuleczek:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 1/2 szkl wody do got. kaszy + 2 łyżki oleju i szczypta soli
2/3 szkl cukru pudru
2 szkl wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia
1/2 szkl mleka w proszku
aromat kokosowy, a najlepiej lepiej likier kokosowy kieliszek lub 1/2
kieliszka spirytusu ;)
Rafaello z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w lekko osolonej
wodzie z olejem przez 15-20 min. Po wyłączeniu gazu odkrywamy
przykrywkę aby nadmiar wody odparował. Lekko studzimy.
2.Do miski dajemy naszą lekko przestudzona kaszę ( ma być jeszcze
ciepła ) kokos, cukier, mleko w proszku i wszystko razem blendujemy aż
składniki dobrze się połączą i stworzą dość gładką masę. Na koniec
dodajemy alkohol ( dla dorosłych ), dzieciom możemy odłożyć część i
dodać tylko aromat kokosowy :)
3.Mieszamy całość łyżką i zaczynamy formować kulki, które następnie
obtaczamy w kokosie. Schładzamy w lodówce przed podaniem co najmniej
2-3 h. Smacznego !!!
Komentarze