- 1/2 SZKL PRZEGOTOWANEJ LETNIEJ WODY
- KILKA KROPEL OLEJKU ŚMIETANKOWEGO
- SOK Z CYTRYNY(dolewałam na oko tak by nie było zbyt kwaśne)
- 1-2 ŁYŻECZKI CUKRU
SKŁADNIKI KREMU:
-330 ml ŚMIETANY KREMÓWKI
- 1 BIAŁA CZEKOLADA (100g)
- 2 ŚNIEŻKI (BITA ŚMIETANA W PROSZKU)
- 200g WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ PIANĘ.POD KONIEC UBIJANIA DODAJEMY CUKIER.NASTĘPNIE NA WOLNYCH OBROTACH MIESZAMY PIANĘ Z ŻÓŁTKAMI.ŁYŻKĄ ŁĄCZYMY SYPKIE SKŁADNIKI I PRZEZ SITKO STOPNIOWO DODAJEMY DO PIANY,DELIKATNIE MIESZAJĄC.NA KONIEC DOLEWAMY DO CIASTA ŁYŻKĘ WODY I RÓWNIEŻ DELIKATNIE MIESZAMY.
WYLEWAMY CIASTO NA BLASZKĘ(ja piekłam w blaszce 20x24cm) WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA I PIECZEMY PRZEZ OKOŁO 30 min. W TEMP. 180stop. C.DO SUCHEGO PATYCZKA.
Z WYSTUDZONEGO BISZKOPTA ŚCINAMY WIERZCH.
WYKONANIE PONCZU NA BISZKOPT:
Z PODANYCH SKŁADNIKÓW ROBIMY WODĘ SMAKOWĄ DO NASĄCZENIA BISZKOPTA.PO ŚCIĘCIU WIERZCHNIEJ SKÓRKI Z BISZKOPTA NASĄCZAMY GO.
WYKONANIE KREMU:
ŚMIETANĘ ZAGOTOWAĆ Z POKRUSZONĄ BIAŁĄ CZEKOLADĄ,DO ROZPUSZCZENIA.ZDJĄĆ Z OGNIA I DOBRZE OSTUDZIĆ.
WSYPAĆ DO ŚMIETANY ŚNIEŻKI I ZMIKSOWAĆ NA SZTYWNO.NA KONIEC DODAĆ WIÓRKI I WMIESZAĆ JE ŁYŻKĄ W BITĄ ŚMIETANĘ.
Komentarze