Racuszki inaczej, czyli w kokilkach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Trochę inne niż klasyczne, w postaci placuszków, jednak równie smaczne. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki,
    - 2,5 dag świeżych drożdży,
    - ok. szklanki letniego mleka,
    - 3 łyżki cukru,
    - łyżeczka cukru wanilinowego,
    - 2 łyżki masła + trochę do wysmarowania foremek,
    - 4 jabłka,
    - cynamon,
    - 2 łyżki otrębów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuszki inaczej, czyli w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuść w letnim mleku z łyżką cukru i łyżką mąki,
    dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2 jabłka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
    Masło stop. Mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru i cukier wanilinowy, wlej wyrośnięty rozczyn i ostudzone, stopione masło oraz starte jabłka.
    Dokładnie wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe
    miejsce do wyrośnięcia, na ok. 30 minut.
  • 2. Pozostałe jabłka obierz, pokrój na cząstki, usuń z nich gniazda
    nasienne i pokrój w plasterki, posyp cynamonem. Foremki żaroodporne
    wysmaruj masłem, wysyp otrębami. Nakładaj naprzemiennie: ciasto,
    plasterki jabłka tworząc 2-3 warstwy, tak by ostatnią stanowiło ciasto.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piecz przez ok. 25 minut na
    złoty kolor.
    Przed podaniem możesz posypać cynamonem i cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować