Racuszki inaczej, czyli w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuść w letnim mleku z łyżką cukru i łyżką mąki,
dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2 jabłka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Masło stop. Mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru i cukier wanilinowy, wlej wyrośnięty rozczyn i ostudzone, stopione masło oraz starte jabłka.
Dokładnie wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia, na ok. 30 minut.
2.Pozostałe jabłka obierz, pokrój na cząstki, usuń z nich gniazda
nasienne i pokrój w plasterki, posyp cynamonem. Foremki żaroodporne
wysmaruj masłem, wysyp otrębami. Nakładaj naprzemiennie: ciasto,
plasterki jabłka tworząc 2-3 warstwy, tak by ostatnią stanowiło ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piecz przez ok. 25 minut na
złoty kolor.
Przed podaniem możesz posypać cynamonem i cukrem pudrem.
Komentarze