Racuszki z wiórkami kokosowymi

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

kolejne ze starych przepisów....;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI : ( na ok. 9-12 placków)
    * 0,5 l zsiadłego mleka
    * 2 jajka
    * 4-5 łyżek cukru
    * 1 opakowanie cukru waniliowego
    * płaska łyżeczka sody
    * czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    * 500-600g mąki pszennej
    * 200-300g wiórek kokosowych
    * cukier puder do posypania
    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuszki z wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zsiadłego mleka dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać trzepaczką. Do tego dodać mąkę (tyle, aby masa była bardzo gęsta). Dodać jeszcze wiórek kokosowych (ja dodałam 100g białych i 100g zielonych). Całość dobrze wymieszać i odstawić na
    ok. 1 godz.
  • 2. Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju na patelnię i łyżką nakładać ciasto. Racuchy piec na małym ogniu.

Porady

Usmażone racuchy posypać cukrem pudrem, można je jeść również z dowolną konfiturą lub serkiem czy jogurtem. Najlepiej smakują z twarożkiem na słodko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować