Racuszki z jabłkami i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Doskonałe na kolację z kakao

  • 50 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    1 łyżka cukru
    1-2 jabłka
    ok 100g wiśni z kompotu
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuszki z jabłkami i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiać do miski , a nastepnie dodać pozostałe składniki : jajko, mleko, cukier, energicznie wymieszać tak aby nie powstały grudki. Można to zrobić za pomocą trzepaczki lub miksera. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłko umyć, obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wymieszać jabłka z ciastem. Wiśnie wydrylować, odsączyć z soku. Olej rozgrzać na patelni, łyżką nakładać placuszki. Nakładać na wierzch po jednym lub po dwie wiśnie. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki posypać cukrem pudrem.

Porady

Można zamiast jabłka dać gruszkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować