Racuszki z jabłkami (bez nabiału) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białko oddzielam od żółtka i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtka wlewam sok jabłkowy i miksuję. Porcjami dodaję mąkę. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do ciasta i miksuję. Na koniec dodaję pianę z białka i mieszam łyżką.
Do ciasta nie dodaję cukru, ponieważ placki podaję oprószone pudrem. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie smaki, może dodać 1-2 łyżeczki cukru do ciasta.
Na patelni rozgrzewam olej i łyżką kładę porcje ciasta. Smażę na średnim ogniu , aż placuszki nabiorą złotego koloru.
Przekłądam na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Cukier puder mieszam ze szczyptą cynamonu i oprószam placki. Dekoruję listkiem mięty.
Komentarze