Racuszki z jabłkami (bez nabiału)

0 (0 ocen)

Doskonały przepis dla osób uczulonych na nabiał, mleko zastąpiłam sokiem jabłkowym. Pyszne i puszyste placuszki jabłkowe.

Składniki:

  • jajko
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    1/4 szklanki soku jabłkowego
    małe jabłko
    szczypta cynamonu
    odrobinka soli (do białka)
    cukier puder do posypania
    olej lub masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Racuszki z jabłkami (bez nabiału) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białko oddzielam od żółtka i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtka wlewam sok jabłkowy i miksuję. Porcjami dodaję mąkę. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do ciasta i miksuję. Na koniec dodaję pianę z białka i mieszam łyżką.

    Do ciasta nie dodaję cukru, ponieważ placki podaję oprószone pudrem. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie smaki, może dodać 1-2 łyżeczki cukru do ciasta.

    Na patelni rozgrzewam olej i łyżką kładę porcje ciasta. Smażę na średnim ogniu , aż placuszki nabiorą złotego koloru.

    Przekłądam na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Cukier puder mieszam ze szczyptą cynamonu i oprószam placki. Dekoruję listkiem mięty.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować