Racuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mąkę przesiewamy do miski. Na środku robimy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże. Oprószamy je cukrem i zalewamy 2-3 łyżkami letniego mleka. Trzonkiem nożna delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Gdy rozczyn będzie gotowy, dodajemy pozostałe składniki i drewnianą łyżką energicznie wyrabiamy gładkie ciasto. Staramy się, by ciasto było jednolite i dobrze napowietrzone. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ani nazbyt rzadkie. Powinno mieć półpłynną konsystencję i być lekko ciągnące, powoli spływać z łyżki.
Wyrośnięte ciasto krótko wymieszać. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę jabłka.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz rozkładamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Patelnia nie powinna być zbyt mocno rozgrzana, ponieważ racuchy szybko się przypalą, a w środku pozostaną niedopieczone.
Upieczone racuchy można przełożyć na ręcznik kuchenny, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, ale smażone na odpowiednio rozgrzanej patelni, nie powinny być mocno nasiąknięte.
Oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze