Racuszki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten przepis to nasza rodzinna tradycja

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 1/4 szklanki letniego mleka
    15g świeżych drożdży
    2 jajka
    1-2 łyżki cukru lub cukru z prawdziwą wanilią
    1/8 łyżeczki soli
    250g jabłek (opcjonalnie)
    olej do smażenia
    cukier puder do dekoracji

Racuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę przesiewamy do miski. Na środku robimy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże. Oprószamy je cukrem i zalewamy 2-3 łyżkami letniego mleka. Trzonkiem nożna delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
    Gdy rozczyn będzie gotowy, dodajemy pozostałe składniki i drewnianą łyżką energicznie wyrabiamy gładkie ciasto. Staramy się, by ciasto było jednolite i dobrze napowietrzone. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia.
    Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ani nazbyt rzadkie. Powinno mieć półpłynną konsystencję i być lekko ciągnące, powoli spływać z łyżki.
    Wyrośnięte ciasto krótko wymieszać. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę jabłka.
    Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz rozkładamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Patelnia nie powinna być zbyt mocno rozgrzana, ponieważ racuchy szybko się przypalą, a w środku pozostaną niedopieczone.
    Upieczone racuchy można przełożyć na ręcznik kuchenny, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, ale smażone na odpowiednio rozgrzanej patelni, nie powinny być mocno nasiąknięte.
    Oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy