Takie racuchy serwuję obowiązkowo w karnawale w ramach obiadu!!Można je także podawać do kawy! Są pulchniutkie, a zawarta w środku żurawina dodaje im słodkości.
Racuchy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy. Przygotowujemy rozczyn. W tym celu do połowy mleka dokładamy cukier, rozkruszone drożdże oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do podrośnięcia ( w ciepłe miejsce).
Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy.
2.Do podrośniętego rozczynu dokładamy mąkę, pozostałe mleko, sól, rum oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Pod koniec wyrabiamy wlewamy tłuszcz. Gdy ciasto jest gotowe i odchodzi od ręki wsypujemy żurawinę
3.Łączymy żurawinę z ciastem i całość odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość.
4.Gdy ciasto wyrośnie rozgrzewamy tłuszcz.
5.Za pomocą łyżki odrywamy porcje ciasta i przekładamy na rozgrzany olej.
6.Racuszki smażymy w obu stron do zrumienienia. (Łyżkę wcześniej maczamy w rozgrzanym oleju, wówczas ciasto się do niej nie przylepia).
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem!
Komentarze