Racuchy z żurawiną

4.5 (171 ocen)

Takie racuchy serwuję obowiązkowo w karnawale w ramach obiadu!!Można je także podawać do kawy! Są pulchniutkie, a zawarta w środku żurawina dodaje im słodkości.

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1,5 szklanki mleka,
    • 5 dag drożdży,
    • 1/3 szklanki cukru,
    • Szczypta soli,
    • 2 jajka,
    • 100 gram suszonej żurawiny,
    • 5 dag margaryny,
    • 2 łyżki rumu,

    • Olej do smażenia,

    • Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Racuchy

Racuchy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrośnięty rozczyn 1. Mleko podgrzewamy. Przygotowujemy rozczyn. W tym celu do połowy mleka dokładamy cukier, rozkruszone drożdże oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do podrośnięcia ( w ciepłe miejsce).
    Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy.
  • Dodanie żurawiny 2. Do podrośniętego rozczynu dokładamy mąkę, pozostałe mleko, sól, rum oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Pod koniec wyrabiamy wlewamy tłuszcz. Gdy ciasto jest gotowe i odchodzi od ręki wsypujemy żurawinę
  • Połączone ciasto z żurawiną 3. Łączymy żurawinę z ciastem i całość odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto 4. Gdy ciasto wyrośnie rozgrzewamy tłuszcz.
  • Rumienienie z pierwszej strony 5. Za pomocą łyżki odrywamy porcje ciasta i przekładamy na rozgrzany olej.
  • smażenie z drugiej strony 6. Racuszki smażymy w obu stron do zrumienienia. (Łyżkę wcześniej maczamy w rozgrzanym oleju, wówczas ciasto się do niej nie przylepia).
    Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować