mąka 2 szklanki
drożdże 4 dag
cukier 1łyżeczka
mleko ok. 1 szklanki
pieczarki 10 sztuk
jajka 2 sztuki
kiełbasa 10 dag
cebula 1/2 sztuki
sól
masło 2 łyżki
olej
Racuchy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzić w połowie szklanki mleka z cukrem i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Położyć na patelni, odparować. Dodać masło, przesmażyć. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Wymieszać i przesmażyć. Wystudzić. Jajka roztrzepać. Dodać mąkę, drożdże, szczyptę soli, mleko i wszystko razem wymieszać. Dodać wystudzone pieczarki i drobno pokrojoną kiełbasę. Odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Gdy ciasto zacznie powiększać swą objętość nabierać je łyżką i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć racuchy na rumiany kolor. Osączyć racuchy na papierowych serwetkach.
Komentarze