Racuchy z mintaja

0 (0 ocen)

pyszne kotleciki - racuchy z mintaja

Składniki:

  • 500 g fileta z mintaja ( po rozmrożeniu )
    5 łyżek kaszy manny
    4 łyżki mąki
    1/2 szk mleka 3,2%
    1 czerwona cebula
    1 czerwona papryka
    3 łyżki posiekanego koperku ( użyłam mrożony )
    3 jajka
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    papryka ostra do smaku
    olej do smażenia

Racuchy z mintaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety po rozmrożeniu umyć i osuszyć po czym pokroić w sporą kostkę i wrzucić do miski. Cebulę i paprykę obrać i po umyciu również pokroić w kostkę ale drobniej niż rybę. Także te składniki dodać do ryby a także koperek, jajka, mleko, mąkę i przyprawy i wymieszać masę rybną. Następnie dodać kaszę mannę i znowu wmieszać masę a w razie potrzeby jeszcze doprawić. Patelnię rozgrzać, wlać olej i tym razem rozgrzać olej.
  • 2. Na gorący tłuszcz kłaść porcje masy rybnej formując w miarę okrągłe placuszki. Smażyć za złoto brązowy kolor z obu stron. Racuchy podawać najlepiej z surówką z kiszonej kapusty i frytkami bądź pieczonymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy