Racuchy z kwiatów dzikiego bzu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak niepowtarzalny!

  • 40 min

Składniki:

  • Kwiaty dzikiego bzu
    0,5 szklanki mleka
    0,5 opakowania cukru waniliowego
    4 łyżki maki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    Cukier puder do posypania

Racuchy z kwiatów dzikiego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • racuszki podczas smażenia 1. Kwiaty płukamy pod bieżącą wodą, a następnie układamy na jednorazowym ręczniku, aby wciągnął wilgoć. Mąki i cukier waniliowy mieszamy z mlekiem na gładkie ciasto. Na patelnie wlewamy niedużą ilość oleju, kiedy jest już rozgrzany to każdy kwiatek z osobna zanurzamy w cieście (jeśli się nie oblepia można dodać troszkę więcej mąki). Kwiaty trzymamy za ogonek i układamy na patelni, kiedy się zrumienią obracamy na drugą stronę, należy przez chwilę docisnąć widelcem (ponieważ łodyżki są sztywne i dopiero po chwili się dobrze ułożą). Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Należy pamiętać o tym, że bez obróbki termicznej dziki bez jest rośliną trującą, dlatego przygotowując z niego posiłki powinniśmy zwracać na to szczególną uwagę!

Komentarze

Podobne przepisy