Racuchy z gruchy

0 (0 ocen)

Słodziutkie racuchy z dodatkiem gruszki, rodzynek, płatków owsianych i cynamonu. Smakują nawet lepiej niż tradycyjne - z jabłkami.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    300 g płatków owsianych
    2 szklanki mleka
    1 i 1/2 szklanki wody gazowanej (źródlanej lub mineralnej)
    4 jajka
    7 g drożdży suchych
    400 g gruszki drobno pokrojonej lub startej na tarce (u mnie ze skórką)
    200 g rodzynek
    3 łyżeczki miodu
    3 łyżki cukru
    2 łyżki cynamonu

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy z gruchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy z gruchy 1. Mleko lekko podgrzać. Jajka i wodę należy przed użyciem trzymać w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto dokładnie ze sobą wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (co najmniej 30 min).
  • Racuchy z gruchy 2. Na patelni rozgrzać olej, chochlą nabierać porcje ciasta, rozprowadzać na całej powierzchni patelni...
  • Racuchy z gruchy 3. ... i smażyć duże racuchy na rumiano z obu stron.
    Racuchy smakują na ciepło i na zimno.

Porady

Z podanych składników wychodzi 10 dużych racuchów. Jeśli Ktoś lubi mniej słodkice racuchy, można zrezygnować z dodatku cukru i zmniejszyć o połowę ilość rodzynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować