Racuchy serowe

5 (161 ocen)

  • 50 min

Moje racuchy są pracochłonne ale warto wypróbować przepis, są bardzo delikatne i chrupiące.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 kg mąki
    2 kostki białego sera tłustego
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kilka kropli olejku waniliowego
    1 łyżeczka octu
    Olej do smażenia
    Sól do smaku
    Cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: białka posolić, dodać cukier i ubić na sztywną bezę. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać olejek, ser, bezę i utarte żółtka - wszystkie składniki dokładnie wymieszać, by ciasto odchodziło od ręki. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm, nożem lub radełkiem pociąć paski o szerokości 5 cm. Potem wyciąć prostokąty na długość około 7 cm a w środku naciąć i wywinąć przez środek. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku. Wystudzone posypać grubo cukrem pudrem.

Porady

Do cukru pudru do posypania racuszków można dodać cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować