Racuchy drożdżowe z jabłkami

5 (193 ocen)

Pyszne racuchy z dodatkiem jabłek. Takie smażyła kiedyś mi babcia.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
    15 dag świeżych drożdży
    50g masła
    50g cukru
    250 ml mleka
    2 jajka
    2-3 jabłka
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotować rozczyn:
    drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru,
    1/2 szklanki letniego mleka i 1 łyżką mąki.
    Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
    na ok. 15 minut. Resztę mąki wsypać do miski.
    Dodać rozczyn, resztę mleka i cukru oraz jajka.
    Wymieszać i wlać rozpuszczone letnie masło.
    Dokładnie wyrobić ciasto drewnianą łyżką lub mikserem.
    Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia
    (do podwojenia objętości). Jabłka obrać i pokroić
    na niewielkie kawałki. Dodać do ciasta. W garnku
    rozgrzać olej. Łyżką kłaść ciasto na gorący olej
    i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
    Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować