Racuchy drożdżowe z jabłkami

4.93 (207 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób

Sezon na jabłka trwa w najlepsze warto więc go wykorzystać do stworzenia pysznych, pulchniutkich racuchów, za którymi przepadają wszystkie dzieci.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na zaczyn
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    20 g drożdży świeżych
    1/2 szkl. ciepłego mleka

    Składniki na racuchy
    1 szkl. mąki
    1/2 szkl. mleka
    2 jajka
    4 duże jabłka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.93 (207 ocen)

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki do przygotowania zaczynu 1. Przygotowanie zaczynu
    Kruszymy drożdże do rondelka. Dodajemy do nich cukier i ciepłe mleko i mieszamy do chwili kiedy drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy, aby pozbyć się grudek. Rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
  • Jabłka pokrojone w kostkę 2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  • Jabłka z cynamonem i cukrem 3. Zasypujemy cukrem i cynamonem i odstawiamy na 10 min.
  • Ciasto z jabłkami 4. W misce łączymy przygotowany wcześniej zaczyn, jajka, mąkę oraz mleko. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Mieszamy całość i odstawiamy na 15 min.
  • Racuchy drożdżowe 5. Placuszki smażymy na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor.
    Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany - jeśli jest zbyt gęste dodajemy mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować