Będzie idealny do mięs czy serów. Przygotowałam go specjalnie do pieczonej szynki, ale znika również przy okazji jedzenia kanapki z serem :) Ma delikatnie orientalny smak
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki na 1 mniejszy słoik:
- 3-4 łodygi rabarbaru pokrojone na kawałki o długości 2 cm
-220 g cukru trzcinowego
-110 ml octu jabłkowego
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
-1 laska cynamonu
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 90 g rodzynek sułtańskich
- 1/8 łyżeczki soli
Rabarbarowy chutney - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy ocet i dodajemy skórkę z cytryny. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy do rozpuszczenia się cukru (około 5 minut). Dodajemy pokrojony rabarbar, cynamon i imbir. Delikatnie zwiększamy ogień i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy przez około 15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Wyjmujemy cynamon, wrzucamy rodzynki i dodajemy sól. Gotujemy przez około 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
Komentarze