Ciasto rabarbarowo-poziomkowa pianka

5 (159 ocen)

Lekkie i orzeźwiające ciasto, które doskonale sprawdzi się w upalne dni :-))

Składniki:

  • Upiec ciemny biszkopt (forma 25/35 cm) z 7 - 8 jajek i po wystudzeniu przekroić na pół.

    Masa rabarbarowa:
    1 kg rabarbaru (po obraniu)
    1/2 szklanki wody
    1 galaretka agrestowa
    2 budynie śmietankowe
    cukier do smaku

    Pianka poziomkowa:
    500 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka poziomkowa

    Dodatkowo:
    2 galaretki poziomkowe
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Ciasto rabarbarowo-poziomkowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa rabarbarowa:
    Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier i dusić aż rabarbar się rozpadnie. Budynie wymieszać w 1/2 szklanki wody i dodać do gotującego się rabarbaru, ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę (proszek), mieszać do rozpuszczenia się galaretki. Ciepłą masą przełożyć biszkopt i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Pianka poziomkowa:
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklani wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Powoli wlewać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na wierzch biszkoptu i schłodzić. Zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 3 szklankach wody.
  • 3. Przełożenie ciasta:
    1/2 biszkoptu - masa rabarbarowa - 1/2 biszkoptu - pianka śmietankowa - galaretka poziomkowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować