Rabarbarowiec kruszony

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie i pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kost margaryna,
    1 i 3/4 szkl cukier,
    2 szkl mąka pszenna,
    1 szkl mleko,
    5 szt jajka,
    2 łyżeczki proszek do pieczenia,
    3 łyżeczki cukier waniliowy,
    1 kg rabarbar,
    5 łyżek cukier,
    1 szt budyń waniliowy

Rabarbarowiec kruszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki zasypać cukrem(5 łyżek) i odłożyć.Kiedy rabarbar puści sok przed dodaniem do ciasta dodać budyń i wymieszać. Z margaryny cukrów i mąki zagnieść kruszonkę.Odłożyć 1,5 szklanki.Jajka zmiksować z proszkiem i mlekiem dodać do kruszonki i wymieszać łyżką.Ciasto powinno mieć niejednolitą konsystencję ,nie mieszamy za długo.Ciasto wylać na blachę z brzegami 39*25cm wysmarowaną margaryną.Na ciasto wyłożyć rabarbar,jeżeli mamy dużo soku to go nie dodajemy.Na rabarbar rozkruszyć drobno odłożoną kruszonkę.Piec w 180 st około 50 min.Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy