Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT :
Jajka wbić do miski, dodać oba cukry i olej i dokładnie zmiksować mikserem.
Następnie przesiać mąki i proszek do pieczenia i wymieszać.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 30 minut w 170 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa placki.
2.MASA RABARBAROWA :
Rabarbar umyć, obrać i cienko pokroić w plasterki.
Do szerokiego rondla wlać wodę, zagotować i wrzucić pokrojony rabarbar.
Gotować aż rabarbar się rozpadnie, a potem wyłączyć ogień i wsypać galaretki.
Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia się masy.
3.
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek położyć w formie, nasączyć go ulubionym płynem ( u mnie herbatka owocowa ), wyłożyć tężejącą masę i przykryć drugim plackiem a potem docisnąć.
4.PIANKA :
Galaretkę jagodową dokładnie rozpuścić w szklance gorącej i przegotowanej wody i schłodzić a potem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Gdy galaretka będzie odpowiedniej konsystencji wyłożyć serki do miski, przełożyć galaretkę i dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na cieście i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.
Potem ciasto kroić w kostkę i udekorować listkami mięty.
Porady
Ciasto przed podaniem powinno odstać najpierw w lodówce a potem w chłodnym miejscu ale po za lodówką
Komentarze