Quritto

4.5 (151 ocen)

  • 45 min

smakuje o wiele lepiej niż oryginalna wersja z KFC, polecam:)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    350 g sera mozzarella
    6 tortilli pszennych

    marynata:
    ½ łyżeczki chili
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    ½ łyżeczki papryki ostrej
    3 łyżeczki sosu tabasco
    2 łyżeczki oliwy z oliwek

    panierka:
    ok 100 g mąki
    1/3 łyżeczki majeranku
    1/3 łyżeczki pieprzu
    1/3 łyżeczki chilli
    1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/3 łyżeczki oregano
    1/3 łyżeczki bazylii
    1/6 łyżeczki suszonego imbiru
    1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
    1/4 łyżeczki suszonej kolendry
    1/2 łyżeczki soli

    sos BBQ
    2 łyżki oleju
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    400 g pomidorów z puszki
    100 g pikantnego ketchupu
    2 łyżki octu winnego
    3 łyżki brązowego cukru
    1 łyżka sosu sojowego
    kilka kropel sosu tabasco wg upodobań
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Quritto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Quritto 1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Przekładamy do miski dodajemy składniki marynaty i energicznymi ruchami mieszamy, aż przyprawy pozostaną na mięsie. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, aby mięso miało czas, aby przejść przyprawami. Najlepiej jest mięso przygotować wieczorem i pozostawić na całą noc w lodówce.
  • Quritto 2. Przygotowujemy sos BBQ. Cebulę i czosnek obieramy a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę. Pomidory blendujemy na gładką masę. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy kolejno: pomidory z puszki, pikantny ketchup, ocet winny, cukier brązowy, sos sojowy oraz tabasco. Całość dusimy przez około 25 minut. Po ugotowaniu sos blendujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Quritto 3. Gdy mamy już gotowy sos i mięso odpowiednio się zamarynowało przygotowujemy panierkę z podanych składników. Wszystko wsypujemy do miseczki, dokładnie mieszamy a następnie obtaczamy mięso. Smażymy na głębokim oleju do momentu zarumienienia, przez około 4 minuty (oczywiście długość smażenia uzależniona jest od wielkości i grubości kawałków).
  • Quritto 4. Połowę tortilli smarujemy sosem, układamy usmażone mięso, posypujemy startym serem i znów delikatnie kropimy sosem, składamy i dociskamy. Pieczemy przez chwilkę w opiekaczu, na patelni lub piekarniku aż ser się rozpuści. Kroimy w trójkąty za pomocą noża do pizzy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować