Coś dzisiaj ciasto szwankowało, upiekło się nierówno, nie ujmuje mu to jednak w smaku.Fajna, wegetariańska tarta na obiad czy kolację.Forma 26 cm
60 min
Składniki:
Na ciasto:
1,5 szklanki mąki
7-8 łyżek masła (niecała kostka 200g)
3-4 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki soli
Na farsz:
300 g pieczarek
1 cebula
2 jajka
140 g tartego żółtego sera
100 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
szczypiorek
1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Quiche z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wymieszać ze sobą składniki, zagnieść gładkie, elastyczne i nie lepiące się ciasto. Schłodzić 30 min w lodówce.
Formę do tarty natłuścić, potem rozwałkować ciasto i przełożyć do formy. Na ciasto położyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą, piec 15 min w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia i fasolę, piec jeszcze 5 min. Wyciągnąć i ostudzić.
Farsz:
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Przyrumienić na patelni razem z poszatkowaną cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na upieczone ciasto. Posypać połową żółtego sera.
Przygotować sos: wymieszać jajka, śmietanę, mleko i posiekany szczypiorek. Polać nim pieczarki i cebulę, posypać resztą sera oraz tymiankiem.
Piec 30 min, aż masa się zetnie.
Smacznego!
Komentarze