Quiche z pieczarkami

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Coś dzisiaj ciasto szwankowało, upiekło się nierówno, nie ujmuje mu to jednak w smaku.Fajna, wegetariańska tarta na obiad czy kolację.Forma 26 cm

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    7-8 łyżek masła (niecała kostka 200g)
    3-4 łyżki zimnej wody
    pół łyżeczki soli

    Na farsz:
    300 g pieczarek
    1 cebula
    2 jajka
    140 g tartego żółtego sera
    100 ml mleka
    100 ml śmietanki 30%
    szczypiorek
    1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Quiche z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xhdip9 1. Ciasto:
    Wymieszać ze sobą składniki, zagnieść gładkie, elastyczne i nie lepiące się ciasto. Schłodzić 30 min w lodówce.
    Formę do tarty natłuścić, potem rozwałkować ciasto i przełożyć do formy. Na ciasto położyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą, piec 15 min w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia i fasolę, piec jeszcze 5 min. Wyciągnąć i ostudzić.
    Farsz:
    Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Przyrumienić na patelni razem z poszatkowaną cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na upieczone ciasto. Posypać połową żółtego sera.
    Przygotować sos: wymieszać jajka, śmietanę, mleko i posiekany szczypiorek. Polać nim pieczarki i cebulę, posypać resztą sera oraz tymiankiem.
    Piec 30 min, aż masa się zetnie.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować