Teraz w sezonie taki quiche z grzybami musi znaleźć się na każdym stole choć raz,kruche ciasto i leśne grzyby to wspaniałe połączenie,polecam na obiad!
Quiche z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
mąkę przesiewamy ze szczyptą soli na stolnicę dodajemy masło,jajko, żółtko,śmietanę i zagniatamy kruche ciasto.Owijamy w woreczek foliowy wkładamy na 20 minut do lodówki.
2.Farsz:
Grzyby oczyszczamy,z maślaków obieramy skórkę z kapeluszy kroimy na cienkie plasterki lub grubszą kostkę wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy wodę,dodajemy masło oraz posiekaną cebulę i dusimy około 25 minut.Studzimy.
3.Całkiem zimne mieszamy z jajkami oraz śmietaną doprawiamy solą pieprzem oraz ziołami i połową posiekanej natki pietruszki.
4.Zimne ciasto wałkujemy wykładamy do okrągłej formy na tartę o śr 26 cm,nakłuwamy gęsto widelcem posypujemy połową startego na tarce jarzynowej sera żółtego,
5.wylewamy farsz grzybowy,wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy resztą sera żółtego i zapiekamy aż ser się rozpuści.Przed podaniem posypać resztą natki,podawać gorące.
Komentarze