Pyszne ciasto na biszkopcie razem z jabłkową galaretką przykrytą delikatną bita śmietaną, przywodzi na myśl pierwsze dni wiosny, kiedy przebiśniegi otula śnieżą kołderka.
Pyziowata pyzia ciasto pyzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki : Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto : 4 średnie jabłka, 1 galaretka agrestowa, 1 łyżka masła, 1 jogurt truskawkowy 300g, 1 galaretka truskawkowa, 2 łyżeczki żelatyny, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, okrągłe biszkopty.
===============================================================
Przygotowanie : Biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj. Wlej ciasto do formy. Piec ok 30-40minut w temperaturze 180 stopni.
---------------- Zielona Masa: Jabłka zetrzeć na tarce. Masło rozpuścić, dodać jabłka i chwile dusić na wolnym ogniu. Do masy jabłkowej należy dodać suchą agrestową galaretkę, wymieszać i dusić przez 3 minuty. -----------Masa Różowa: Czerwoną galaretkę i 1 łyżeczkę żelatyny rozpuść w 1/4 szklanki wody . Pozostaw do ostygnięcia. Jogurt połączyć z tężejącą galaretką. --------------Na biszkopt przełóż zieloną masę z jabłek później biszkopty następnie różową masę jogurtową. Całość włoż do lodówki. ----------------W tym czasie rozpuść 1 łyżeczkę żelatyny w 2 łyżkach wody, ostudz. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, gdy już bedzie sztywna dodaj ostudzoną żelatyne i dokładnie wymieszaj. Bitą śmietanę ułoż na górę ciasta i ponownie schowaj do lodówki.
==============================================================
Forma w jakiej przygotowywałam ciasto to 20cmx20
==============================================================
http://anyzkowo.blogspot.com/
Komentarze