Pyzy ziemniaczane z mięsem

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mieszkam na podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami. W różnych regionach Polski mówi o nich rozmaicie, np. kartacze czy cepeliny. Zawsze je robię według przepisu mamy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 kg ziemniaków surowych
    1,5 kg ziemniaków ugotowanych
    1/2 kg mięsa mielonego (+ sucha bułka namoczona w mleku, jajko, posiekana cebula, przyprawy wg gustu)
    Dodatkowo:
    1-1,5 łyżki majeranku
    sól
    Opcjonalnie:
    cebula
    boczek
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Dania główne Pyzy

Pyzy ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki zetrzeć, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić).
    Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę.
    Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać.
    Mięso mielone doprawić tak jak na kotlety.
    Z ciasta ziemniaczanego formować kule nadziewając je farszem mięsnym.
    W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem majeranku.
    Do wrzątku powkładać kluchy.
    Gotować około 15 minut od momentu zagotowania się wody (pyzy powinny wypłynąć na wierzch wody).
    W międzyczasie można zrobić zaskwarzenie.
    Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć z posiekaną cebulą.

    Pyzy można okrasić tłuszczem ze skwarkami lub polać wodą, w której się gotowały. Równie dobrze smakują podsmażane.

Porady

Najlepsze są ziemniaki, które posiadają sporo skrobi i nie są "wodniste".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować