Pyzy ziemniaczane

4.99 (156 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjny przepis z dzieciństwa

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    2 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól.pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (156 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Pyzy ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-05w77n2 1. Ziemniaki umyć, obrać ze skórki, Połowę ugotować, zemleć, ostudzić.
  • image-1bax9x1 2. Resztę ziemniaków zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, wycisnąć przez lnianą ściereczkę.
  • image-1eccjjg 3. Wbić jajka, dodać obie maki, sól pieprz, połączyć
  • image-1gpbfap 4. Zagnieść ciasto.
  • image-1xynjpq 5. Formować kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego
  • image-240t851 6. W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić pyzy. Mieszać łyżką cedzakową. Od momentu gdy pyzy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze około 7 min. Podawać ze skwarkami lub sosem grzybowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować