Pyzy z sosem malinowym

4.5 (151 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

To jest wersja pyz na słodko. W Wielkopolsce pyzy są popularną potrawą, jednak czasochłonną.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 2.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - drożdże: 40 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka

    - maliny: 300 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - cukier do smaku: 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyzy z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże połączyć z cukrem, trzema łyżkami mąki i 1/2 szklanką ciepłego mleka. Rozczyn postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski dodać sól, jaja, resztę mleka, tłuszcz. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce na 60 min. Z ciasta urywać kawałki i formować kule. Odstawić przykryte kule w ciepłe miejsce na 20 min. Gotować pod przykryciem na parze ok. 13 min.
  • 2. Maliny zmiksować z mlekiem (jogurtem, śmietaną, itp.) i cukrem. Gotowe pyzy polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować