Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

To moje ulubione danie obiadowe. Pyzy są delikatne i rozpływają się w ustach, a farsz z mięsa mielonego i kiszonej kapusty ma fenomenalny smak.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Pyzy:
    -2 kg ziemniaków
    -1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 jaja
    -2 płaskie łyżki soli

    Farsz:
    -75 dag mięsa mielonego wieprzowego
    -25 dag kiszonej kapusty
    -1 duża cebula
    -1 jajko
    -1 łyżka tartej bułki
    -pieprz
    -przyprawa uniwersalna
    -2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Połowę ziemniaków gotujemy w lekko osolonej wodzie (0,5 łyżki). Dokładnie odcedzamy i studzimy. Gdy wystygną ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Drugą połowę ziemniaków ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z wody. Ziemniaki dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy obie mąki, jaja i 1 łyżkę soli. Zagniatamy ręcznie jednolite ciasto.
  • Farsz 2. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się zrumieni wrzucamy kapustę i smażymy 2 minuty ciągle mieszając. Gdy kapusta wystygnie wrzucamy ją do miski wraz z mięsem, jajkiem, i bułką tartą. Obficie doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem i dokładnie zagniatamy.
  • Lepienie 3. Ręce nacieramy mąką. Z ciasta odrywamy spore kawałki, formujemy kulkę, spłaszczamy w dłoni i na środku obficie nakładamy farsz (około 1 czubatą łyżkę). Zaklejamy pyzy (tak aby ciasto dokładnie pokryło farsz) i formujemy kule.
  • Pyzy 4. Pyzy układamy na posypanej mąką desce lub stolnicy.
  • Gotowanie 5. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Partiami wrzucamy pyzy (muszą leżeć w odstępach żeby się nie posklejały). Gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy jeszcze ciepłe.

Porady

-Ciasto będzie się lepiło do rąk, ale nie należy dosypywać mąki bo zrobi się twarde. -Z podanych proporcji wyszło mi 15 dużych klusek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować