Pyzy z mięsem

4.5 (185 ocen)

Pomimo tego, że są pracochłonne robię je dość często. Można je okrasić cebulką, lub boczkiem.

Składniki:

  • ciasto ziemniaczane:
    800 gram ugotowanych ziemniaków
    1500 gram surowych obranych ziemniaków
    1 jajko
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki zwykłej
    farsz:
    500 gram przerośniętej łopatki
    2 ząbki czosnku
    mała cebula
    przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyzy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pyzy 1. Sposób wykonania:
    Mięso z łopatki zmieliłam, cebulkę obrałam, bardzo drobno posiekałam, czosnek obrałam przecisnęłam przez praskę. Do mięska dodałam sól, pieprz, czosnek, cebulkę i kilka łyżek wody, żeby mięsko nie było zbyt zbite, dokładnie wymieszałam.

    Ugotowane ostudzone ziemniaki zmieliłam ( osobiście gotuję je dzień wcześniej ), surowe starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach, partiami przekładałam na czystą ściereczkę i dokładnie wycisnęłam, dodałam do ugotowanych ziemniaków. sok z ziemniaków zlałam a skrobię która osadziła się na dnie naczynia przełożyłam do ziemniaków. Wbiłam jajko, wsypałam mąkę zwykłą i ziemniaczaną, dokładnie wymieszałam.
    Ręce zwilżyłam wodą nabierałam porcje masy ziemniaczanej ( wielkości większej mandarynki ) rozplaszczałam je na dłoni. Na środek kładłam porcję mięsa zlepiłam formując podłużny kształt.
    Do dużego owalnego naczynia wlałam wodę dodałam czubatą łyżkę soli zagotowałam. Pyzy gotowałam partiami po 6 sztuk, przez 12 do 15 minut od wypłynięcia na wolnym ogniu. Ugotowane wyjmowałam łyżką cedzakową. okraszałam podsmażaną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować