Pyzy z farszem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję, dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Pozwalam im wystygnąć.
Przygotowuję farsz: cienko kroję kapustę pekińską, paprykę i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebule, lekko ją solę i pod przykryciem duszę do zeszklenia. Wtedy dorzucam pozostałe warzywa i majeranek, doprawiam też wszystko curry i pieprzem. Duszę 10 minut. Przed końcem duszenia dodaję mieloną paprykę, posiekane kolendrę i koperek.
Ciasto: przestudzone ziemniaki przekładam do miski. Wyrównuję powierzchnię, dzielę ziemniaki na 3 równe części (jak na zdjęciu). Jedną część ziemniaków wyjmuję, a w jej miejsce wsypuję tyle mąki, by je wypełniła. Dodaję jajko, odłożoną część ziemniaków, sól do smaku, mieszam łyżką do połączenia się składników. ciasto przekładam na podsypaną mąką stolnicę, krótko zagniatam (zbyt długie wyrabianie powoduje, że ciasto robi się rzadkie i klejące).
Wykonanie: dzielę ciasto na 8 części, każdą spłaszczam, nakładam porcję farszu i dokładnie sklejam. Pyzy wkładam do gotującej się, osolonej wody i gotuję 5 minut od wypłynięcia. Podaję z podsmażoną cebulką.
Komentarze