Pyzy, kluski parowe, pampuchy, kluski drożdżowe na parze

4.5 (148 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Chyba każdy chociaż raz ich próbował. Ja uwielbiam z sosem mięsnym lub podsmażone na patelni i posypane cukrem!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1kg mąki
    1/2 kostki margaryny
    10dag drożdży
    łyżeczka cukru
    1/3 szklanki letniego mleka
    1 całe jajko
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Pyzy, kluski parowe, pampuchy, kluski drożdżowe na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym garnuszku rozdrabiamy drożdże i cukier z letnim mlekiem. Odstawiamy na 5-6 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Do garna wsypujemy mąkę, wlewamy rozgrzaną margaryną, żółtka, jajko i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy. Odkładamy na 1h w ciepłe miejsce lub do czasu podwojenia objętości.
  • 3. Na stolnicę wylewamy ciasto, dzielimy na 3 części. Dłońmi tworzymy wałek, a następnie kroimy na małe kawałeczki i tworzymy lekko spłaszczone kuleczki.
  • 4. Do dużego garnka wlewamy wodę, przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką, aby się trzymała. Nakładamy przykrycie (u mnie była to część okrągłego naczynia żaroodpornego) i gotujemy. Następnie nakładamy kluseczki i parujemy przez około 5-10 min.
    Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować