Pyzy, kluski parowe, pampuchy, kluski drożdżowe na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małym garnuszku rozdrabiamy drożdże i cukier z letnim mlekiem. Odstawiamy na 5-6 minut do wyrośnięcia.
2.Do garna wsypujemy mąkę, wlewamy rozgrzaną margaryną, żółtka, jajko i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy. Odkładamy na 1h w ciepłe miejsce lub do czasu podwojenia objętości.
3.Na stolnicę wylewamy ciasto, dzielimy na 3 części. Dłońmi tworzymy wałek, a następnie kroimy na małe kawałeczki i tworzymy lekko spłaszczone kuleczki.
4.Do dużego garnka wlewamy wodę, przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką, aby się trzymała. Nakładamy przykrycie (u mnie była to część okrągłego naczynia żaroodpornego) i gotujemy. Następnie nakładamy kluseczki i parujemy przez około 5-10 min.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Komentarze