Tory wyszedł pyszny,delikatny w smaku. Biszkopt czekoladowy idealne komponował się z kremem śmietankowym i ajerkoniakowym,zaś poncz z wiśniówki uzupełniał smaki.
Pyszny tort śmietanowo-ajerkoniakowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Biszkopt czekoladowy. Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut
2.Krem
Śmietankę zagotować z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (w metalowej miseczce lub garnuszku), wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać, wlewając gorącą śmietankę, aż masa lekko zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po 1-2 łyżki masy śmietankowej i ubijać na wysokich obrotach do uzyskania jednolitego kremu.masę dzielimy na pół do jednej części dodajemy zielony barwnik.rem ajerkoniakowy
Do garna wlewamy mleko,po zagotowaniu zdejmujemy garnek z palinka dodajemy advocat dokładnie mieszamy.Do miski wsypujemy cukier,dodajemy żółtka ucieramy,dodajemy mąkę nie przerywając ucierania aż do uzyskania jednolite pasty. Pastę wlać do mleka z advocatem, mieszamy do rozpuszczenia grudek.Garnek stawiamy na palnik zagotowujemy cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotujemy około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona budyniu, odstawić do całkowitego ostudzenia. Schłodzić do temperatury lodówkowej.Krem najlepiej przygotować wieczór wcześniej.Serek mascarpone wkładamy do miski ubijamy. Dodajemy budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując do powstania gładkiego kremu.
3.Poncz
Do kubka z gorącą wodą wsypać cukier dokładnie wymieszać. ostudzić, dodać alkohol (możemy dać mniej lub więcej od nas zależy), sos z cytryny dokładnie wymieszać.Biszkopt przekroić na trzy krążki.Składanie tortu pierwszy krążek biszkoptu skrapiamy ponczem,na niego wykładamy gorącą masę wiśniową,studzimy. Na masę wiśniową wykładamy krem adwokat,przykrywamy drugim krążkiem,poncz,masa adwokat,trzeci krążek Tort obkładamy masą śmietanową robimy dekoracje z kremu
Komentarze