Pyszny tort śmietanowo-ajerkoniakowy.

4.51 (198 ocen)

  • 2 godz.

Tory wyszedł pyszny,delikatny w smaku. Biszkopt czekoladowy idealne komponował się z kremem śmietankowym i ajerkoniakowym,zaś poncz z wiśniówki uzupełniał smaki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy

    6jaj
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2-3 łyżeczki kakao

    krem

    4 żółtka
    250 ml słodkiej śmietanki 30%
    250 g masła/margaryny
    100 g cukru pudru
    aromat waniliowy
    barwnik zielony.

    Krem ajerkoniakowy:

    350 ml mleka
    250 ml ajerkoniaku (advocaatu)
    6 żółtek
    80 g cukru
    35 g mąki pszennej
    35 g skrobi ziemniaczanej
    500 g serka mascarpone

    poncz

    1 szkl przegotowanej wody
    50 dobrego wiśniówki
    25 ml spirytusu
    3-4 łyżki cukru
    sos z cytryny.
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszny tort śmietanowo-ajerkoniakowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Biszkopt czekoladowy. Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut


  • 2. Krem
    Śmietankę zagotować z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (w metalowej miseczce lub garnuszku), wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać, wlewając gorącą śmietankę, aż masa lekko zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po 1-2 łyżki masy śmietankowej i ubijać na wysokich obrotach do uzyskania jednolitego kremu.masę dzielimy na pół do jednej części dodajemy zielony barwnik.rem ajerkoniakowy
    Do garna wlewamy mleko,po zagotowaniu zdejmujemy garnek z palinka dodajemy advocat dokładnie mieszamy.Do miski wsypujemy cukier,dodajemy żółtka ucieramy,dodajemy mąkę nie przerywając ucierania aż do uzyskania jednolite pasty. Pastę wlać do mleka z advocatem, mieszamy do rozpuszczenia grudek.Garnek stawiamy na palnik zagotowujemy cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotujemy około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona budyniu, odstawić do całkowitego ostudzenia. Schłodzić do temperatury lodówkowej.Krem najlepiej przygotować wieczór wcześniej.Serek mascarpone wkładamy do miski ubijamy. Dodajemy budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując do powstania gładkiego kremu.
  • 3. Poncz
    Do kubka z gorącą wodą wsypać cukier dokładnie wymieszać. ostudzić, dodać alkohol (możemy dać mniej lub więcej od nas zależy), sos z cytryny dokładnie wymieszać.Biszkopt przekroić na trzy krążki.Składanie tortu pierwszy krążek biszkoptu skrapiamy ponczem,na niego wykładamy gorącą masę wiśniową,studzimy. Na masę wiśniową wykładamy krem adwokat,przykrywamy drugim krążkiem,poncz,masa adwokat,trzeci krążek Tort obkładamy masą śmietanową robimy dekoracje z kremu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować