Pyszny przecier ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki moczymy w wodzie 1 godzinę, następnie wykładamy na sito, aby obeschły. Osuszone ogórki wraz ze skórka, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obraną marchewkę również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę (ja rozdrabniam w blenderze). Wszystkie warzywa przekładamy do miski i zasypujemy 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie przecier przekładamy do wyparzonych małych słoików. Ja używam słoiczków po przecierze pomidorowym. Z podanej porcji wychodzi około 10 słoiczków.
Przecieru nie pasteryzujemy.
Porady
Gotowy przecier odstawiam na 2-3 dni, aby "odpoczął" dopiero po tym czasie wynoszę do piwnicy.
Komentarze