Pyszny piernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód zagotowujemy z przyprawą i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy.
2.Żółtka ucieramy z cukrem. Stopniowo wlewamy miód i dodajemy mąkę z proszkiem, sodę i pianę. Masę wlewamy do blachy 37x25 cm. Pieczemy 2 placki w temp. 170 °C, ok. 20 minut.
3.Krem: śmietanę gotujemy z miodem. Jajka ucieramy z cukrem i cienkim strumieniem wlewamy gorący miód ze śmietaną. Masło ucieramy i stopniowo wlewamy utartą masę. 15 dag orzechów mielimy i dodajemy do masy, mieszamy. Masą przekładamy placki. Kilka łyżek masy rozsmarowujemy na wierzchu, dekorujemy pozostałymi orzechami. Możemy zrobić esy-floresy z kakao.
Komentarze