Sos ze śliwek z octem na zimę

4.48 (155 ocen)

  • 40 min

Pyszny sos ze śliwek z octem na zimę. Idealny do kanapek i mięs na zimno. Wspaniały zamiennik ketchupu :)

  • 40 min

Składniki:

  • 700 g śliwek
    3 płaskie łyżki cukru
    1 duży ząbek czosnku
    1 płaska łyżeczka czerwonej papryki w proszku
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/3 łyżeczki białego pieprzu
    1/4 łyżeczki pieprzu cayene
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta mielonego ziela angielskiego
    2 łyżki octu spirytusowego 10%
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Sosy

Sos ze śliwek z octem na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, usunąć pestki, zmiksować blenderem, wyłożyć na dużą patelnię. Dodać cukier, drobno posiekany czosnek, paprykę w proszku, imbir, biały pieprz, pieprz cayenne, sól i ziele angielskie, wymieszać. Smażyć na niedużym palniku do zgęstnienia, ok. 20-30 minut. Dodać ocet, zagotować. Przelać do małych słoiczków. Pasteryzować ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować