Zazwyczaj albo wierzchnia skórka odstawała od maku,albo wyszedł surowy w środku(zakalczyk) albo za dużo się spiekł z wierzchu.A ten jest wprost idealny.
Pyszny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszałam z łyżeczką cukru,łyżką ciepłego mleka i łyżeczką mąki.Dokładnie roztarłam i odstawiłam do czasu aż podrosną. Gotowe przełożyłam do miski z mąką.Wsypałam cukier,cukier waniliowy.Wlałam ciepłe mlekoi rozkłucone jajka. Wymieszałam dokładnie mikserem,po czym wlałam rozpuszczona margarynę i rękoma wyrobiłam gładkie ciasto.Miskę przykryłam ściereczką iodstawiłam w ciepły kącik aby spokojnie wyrosło.
2.W tym czasie do gorącej wody wsypałam mak. Gotowałam przez około 5 minut. Wystudziłam i odcedziłam.Następnie trzy razy zmieliłam przez maszynkę.Dodałam sparzone rodzynki,migdały,wlałam rozmieszane jajka i aromat.Wsypałam cukier.Margarynę rozpuściłam i wlałam do masy.Dokładnie wymieszałam.
3.Wyrośnięte ciasto przełożyłam na podsypany mąką blat. Rozwałkowałam na kształt prostokąta.Wyłożyłam na ciasto masę makową i równomiernie rozsmarowałam na cieście.Zwinęłam w roladę. Posmarowałam rozmieszanym żółtkiem.
Przełożyłam do formy natłuszczonej tłuszczem w spray'u.Piekłam około 50 minut w temp.180 stopni.Po upieczeniu polałam ciasto polewą czekoladową.
Komentarze