PYSZNY DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE

4.5 (202 ocen)

  • 20 min

Chlebek ten jest już tradycją w moim domu. Pieczemy go na bieżąco, bo smakuje wyśmienicie!Zobacz jakie to proste!

  • 20 min

Składniki:

  • 400g mąki żytniej
    800g mąki pszennej
    ½ szklanki siemienia lnianego
    ¾ szklanki płatków owsianych
    ¾ szklanki otrąb pszennych
    ¾ szklanki pestek słonecznika
    ½ szklanki dyni suszonej
    4 łyżeczki soli
    4 łyżeczki cukru
    ½ litra ciepłej wody przegotowanej
    ½ litra wody gazowanej
    3 łyżki zakwasu
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pyszny domowy chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać wszystkie składniki sypkie, a następnie dodać wodę i zakwas. Wyrobić dokładnie ciasto. Powinno uzyskać jednolitą konsystencję i odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić na 2 godziny, następnie odjąć 3 łyżki ciasta na następny raz a pozostałą część wstawić do foremki i pozostawić do wyrośnięcia na 10-12h. po upływie tego czasu pieczemy chlebek ok.1-1,5h w temp. 180-200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować