Pyszny biszkopt ze śmietaną pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.jajka "L", cukier, cukier wanilinowy ubić w robocie na najwyższych obrotach do mocnego spienienia - mąki wymieszać z proszkiem i w trakcie mieszania na mniejszych obrotach wsypywać
2.tortownica 24 cm - tylko samo dno wyłożyć papierem boków nie smarować, do blaszki dać ciasto i piec w 200C około 35-40 minut, z wystudzonego biszkoptu zdjąć papier
3.zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, wsypać galaretkę u ubijać z 2 minuty
4.wlać sok pomarańczowy i krótko ubijać
5.wsypać pokrojone 2 pomarańcze i tylko wymieszać
6.biszkopt przekroić na połowę, blat nasączyć rozcieńczonym sokiem pomarańczowym: 1/4 szklanki soki i 1/4 szklanki wody przegotowanej, połowę śmietany dać na blat i przykryć drugim i nasaczyć resztą soku
7.na wierzch dać resztę śmietany i posypać posypką, schować do lodówki na kilka godzin
Komentarze