Rogaliki wychodzą pyszne i bardzo szybko znikają ze stołu wszystkim łasuchom smakują
40 min
Składniki:
500 g mąki
2 jajka
250 g margaryny lub masła
szczypta soli
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
dżem lub marmolada
cukier puder do posypania
Pyszne rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną.
Mąkę siekamy z zimnym masłem, robimy dołek, do dołka wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz drożdże, zagniatamy gładkie ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich wałkujemy tak aby miało kształt okręgu.Dzielimy na 8 części, nakładamy marmoladę i zwijamy rogalik. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach C czas ok 25 min
Na końcu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze