Pyszne pampuchy z żeberkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i zalewamy mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy jajka, roztopione i lekko ostudzone masło i sól i odkładamy na misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy szklanką kawałki i formujemy kulki. Odkładamy je na 10 minut na ręcznik, aby jeszcze trochę urosły.
2.Do dużego garnka wlewamy wodę (poniżej połowy) i zakrywamy go gazą. Kiedy woda zacznie się gotować i parować wrzucamy na gazę nasze kluski w lekkich odstępach i gotujemy na parze pod przykryciem np. drugim garnkiem odwróconym do dołu przez około 8-10 minut.
3.Żeberka umyć i podzielić na kawałki. Ułożyć na patelni z dodatkiem margaryny. Cebulę pokroić w piórka, dodać do mięsa, posypać przyprawami i smażyć do zarumienienia. Gdy się zarumienią polewamy wodą i dusimy do miękkości ok. 60 min.
Komentarze