Pyszne pampuchy z żeberkami

4.5 (185 ocen)

Pampuchy przygotowuję według przepisu mojej mamy.

Składniki:

  • 50 g drożdży (świeżych)
    1 kg mąki pszennej
    1 łyżka masła
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    0,5 łyżeczki cukru
    2 jaja
    szczypta soli
    ok. 70 dag żeberek ekstramięsnych
    cebula
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    zioła prowansalskie
    margaryna do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Pyszne pampuchy z żeberkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pampuchy 1. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i zalewamy mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy jajka, roztopione i lekko ostudzone masło i sól i odkładamy na misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy szklanką kawałki i formujemy kulki. Odkładamy je na 10 minut na ręcznik, aby jeszcze trochę urosły.
  • 2. Do dużego garnka wlewamy wodę (poniżej połowy) i zakrywamy go gazą. Kiedy woda zacznie się gotować i parować wrzucamy na gazę nasze kluski w lekkich odstępach i gotujemy na parze pod przykryciem np. drugim garnkiem odwróconym do dołu przez około 8-10 minut.
  • Podajemy z żeberkami 3. Żeberka umyć i podzielić na kawałki. Ułożyć na patelni z dodatkiem margaryny. Cebulę pokroić w piórka, dodać do mięsa, posypać przyprawami i smażyć do zarumienienia. Gdy się zarumienią polewamy wodą i dusimy do miękkości ok. 60 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować