Pyszne z nadzieniem różany.Polukrowane lukrem z dodatkiem olejku śmietanowego smakują wybornie.Długo utrzymują świeżość.Mają jednak jedną wadę,szybko znikają.
1.Podgrzać mleko i rozpuścić w nim margarynę,smalec,cukier i sól.Wylać do miski,przestudzić i dodać pozostałe składniki i wyrobić gładką masę,przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta.
2.Ciasto ponownie wyrobić,porcjami rozwałkować i szklanką wycinać krążki.Na każdy krążek położyć dżem różany lub w/g upodobań i rękoma dokładnie zlepić ,formując kulki.Pozostawić do wyrośnięcia.
3.W głębokim garnku rozgrzać olej,wlać do niego 1 łyżkę octu / mniej piją tłuszczu/ i kolejno piec pączki na złoty kolor z dwóch stron.Wyjąć,osączyć na papierowym ręczniku,polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze