PYSZNE PĄCZKI

5 (200 ocen)

Pyszne z nadzieniem różany.Polukrowane lukrem z dodatkiem olejku śmietanowego smakują wybornie.Długo utrzymują świeżość.Mają jednak jedną wadę,szybko znikają.

Składniki:


  • o,5 kostki margaryny
    2 cm.kostki smalcu
    3 łyżki cukru
    1 szk.mleka
    szczypta soli
    1 kg. mąki tortowej
    5 całych jajek
    5 żółtek
    1 cytryna sok
    10 dkg. drożdży rozpuszczonych w łyżce cukru.
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszne pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim margarynę,smalec,cukier i sól.Wylać do miski,przestudzić i dodać pozostałe składniki i wyrobić gładką masę,przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta.
  • 2. Ciasto ponownie wyrobić,porcjami rozwałkować i szklanką wycinać krążki.Na każdy krążek położyć dżem różany lub w/g upodobań i rękoma dokładnie zlepić ,formując kulki.Pozostawić do wyrośnięcia.
  • 3. W głębokim garnku rozgrzać olej,wlać do niego 1 łyżkę octu / mniej piją tłuszczu/ i kolejno piec pączki na złoty kolor z dwóch stron.Wyjąć,osączyć na papierowym ręczniku,polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować