Wspaniałe co nieco na przystawkę lub samodzielne danie.
60 min
Składniki:
8 dużych pałek z kurczaka ( tzw. pałki lub drumstiki)
1 świeża papryka
kawałek pora – ok. 10 cm długości
łodyga selera naciowego
1 mała szalotka
10dag pieczarek
Sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
mrożonka warzywna 8 składników (lub pokrojone w drobna kosteczkę marchew, ziemniak, kawałek selera korzennego, zielona fasolka, kukurydza lub zielony groszek)
pomidorki koktajlowe do przybrania
szpilki do mięsa lub ostre wykałaczki
Nadziewane półnóżki kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pałki kurczaka umyj i uwolnij od kości
2. Przygotuj nadzienie: warzywa umyj, obierz i pokrój w jak najcieńsze słupki
3. Obrane warzywa obsmaż na gorącym oleju , posól, popieprz i odstaw
4. Oddzielnie pokrój drobno szalotkę i zeszklij na oleju
5. Dodaj drobno posiekane pieczarki i smaż do całkowitego odparowania wody
6. Mięso kurczaka rozłóż płasko na deseczce, posól, popieprz i rozbij delikatnie tłuczkiem
7. Nakładaj farsz na rozbite mięso: warzywa i pieczarki z cebulką , zroluj i starannie zepnij każdy kawałek szpilką metalową lub wykałaczką
8. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż każdą półnóżkę w gorącym tłuszczu.
9. Obsmażone pałki przełóż do naczynia żaroodpornego i umieść w gorącym piecu na 20-30 minut.
10. Mrożonkę lub posiekane warzywa surowe ugotuj na parze .
11. Upieczone pałki kurczaka umieść na półmisku oraz przybierz dekoracyjnie warzywami i sałatą .
Porady
Do nadziewania można również wykorzystać górną część nogi kurczaka , tzw udziki.
Komentarze