Nadziewane półnóżki kurczaka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe co nieco na przystawkę lub samodzielne danie.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 dużych pałek z kurczaka ( tzw. pałki lub drumstiki)
    1 świeża papryka
    kawałek pora – ok. 10 cm długości
    łodyga selera naciowego
    1 mała szalotka
    10dag pieczarek
    Sól, pieprz
    olej rzepakowy do smażenia
    mrożonka warzywna 8 składników (lub pokrojone w drobna kosteczkę marchew, ziemniak, kawałek selera korzennego, zielona fasolka, kukurydza lub zielony groszek)
    pomidorki koktajlowe do przybrania
    szpilki do mięsa lub ostre wykałaczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Nadziewane półnóżki kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pałki kurczaka umyj i uwolnij od kości
    2. Przygotuj nadzienie: warzywa umyj, obierz i pokrój w jak najcieńsze słupki
    3. Obrane warzywa obsmaż na gorącym oleju , posól, popieprz i odstaw
    4. Oddzielnie pokrój drobno szalotkę i zeszklij na oleju
    5. Dodaj drobno posiekane pieczarki i smaż do całkowitego odparowania wody
    6. Mięso kurczaka rozłóż płasko na deseczce, posól, popieprz i rozbij delikatnie tłuczkiem
    7. Nakładaj farsz na rozbite mięso: warzywa i pieczarki z cebulką , zroluj i starannie zepnij każdy kawałek szpilką metalową lub wykałaczką
    8. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż każdą półnóżkę w gorącym tłuszczu.
    9. Obsmażone pałki przełóż do naczynia żaroodpornego i umieść w gorącym piecu na 20-30 minut.
    10. Mrożonkę lub posiekane warzywa surowe ugotuj na parze .
    11. Upieczone pałki kurczaka umieść na półmisku oraz przybierz dekoracyjnie warzywami i sałatą .

Porady

Do nadziewania można również wykorzystać górną część nogi kurczaka , tzw udziki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować