Pyszne bułeczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawiamy aż zaczną rosnąć. Rozpuszczamy masło i podgrzewamy mleko.
2.Rozbijamy jajka z cukrem.
3.Łączymy wszystkie składniki w dużej misce, na końcu dodając drożdże i wyrabiamy aż do uzyskania elastycznego ciasta.
4.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
5.W międzyczasie przygotowujemy składniki nadzienia - rozpuszczamy masło, mieszamy cukier z cynamonem. Przygotowujemy blaszki - wykładamy je papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy lekko bułką tartą.
6.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt około 20x50 cm. Można to zrobić na papierze do pieczenia lub macie sylikonowej - ułatwi to zwijanie.
7.Ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem zostawiając wzdłuż dłuższego boku 1cm pasek.
8.Ciasto zwijamy w roladę w stronę zostawionego paska. Ostrym nożem kroimy na 2 cm kawałki. Bułeczki przenosimy na blaszkę zostawiając około 4cm przestrzeni pomiędzy bułeczkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.
9.Bułeczki pieczemy około 20 minut - będą gotowe, gdy się zrumienią, a przy postukaniu wydadzą głuchy dźwięk. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze