Pyszne brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka wraz z masłem lub margaryną. Rondelek z kolei umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczamy i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę i odstawiamy ją do ostudzenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę. Wmiksowywujemy do masy ostudzoną czekoladę i białka. Blachę (najlepiej o wymiarach 40x25) wykładamy pergaminem. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni (w kuchenkach z termoobiegiem 180 stopni). Jeszcze ciepłe kroimy na kawałki.
Porady
Do ciasta można dodać orzechy. Brownie najlepiej smakuje z mlekiem.
Komentarze