ciasto z rabarbarem na herbatnikach

4.5 (159 ocen)

  • 20 min

Idealne połączenie słodkiej masy i kwaskowego rabarbaru.

  • 20 min

Składniki:

  • Masa rabarbarowa:
    30 dag rabarbaru
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody

    Masa mannowa:
    1 litr mleka
    1 szklanka kaszy manny
    niepełna szklanka cukru
    kostka masła
    2-3 łyżki kakao
    herbatnik maślano-kakaowe (około 40 dag)


Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z rabarbarem na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy, kroimy na około 1 cm kawałki. Zasypujemy 3 łyżkami cukru, dodajemy 3-4 łyżki wody i dusimy na wolnym ogniu około 5-7 minut. W tym czasie formę 25x30 wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy warstwę herbatników. Rabarbar odstawiamy do wystudzenia.
    Zagotowujemy mleko, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Powoli wsypujemy kaszę wymieszaną z cukrem. Gotujemy, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Gorącą masę dzielimy na 2 części, pierwszą część wykładamy do formy i przykrywamy herbatnikami. Następnie szybko nakładamy rabarbar i resztę masy wymieszanej z kakao. Całość przykrywamy herbatnikami dociskając je delikatnie do masy.Ciasto odstawiamy do wystygnięcia a potem do lodówki na kilka godzin.

Porady

Masa mannowa szybko tężeje i trudno się ją rozprowadza więc należy to robić szybko i sprawnie. Aby rozprowadzić masę kakaową może przydać się łyżka trzymana przez chwilę we wrzątku co sprawi łatwiejsze rozprowadzanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować