Jogurtowe z morelami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Dawno nie jadłam tak pysznego ciasta jogurtowego. Duża blacha zniknęła w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    250 g margaryny\2 szklanki cukru
    400 g jogurtu naturalnego
    3 jajka
    1,5 łyżeczki pasty waniliowej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    skórka otarta z 1 cytryny
    3 bardzo duże brzoskwinie
    10 moreli
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jogurtowe z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastaw na 180 stopni. lachę wyłóż papierem do pieczenia. Margarynę roztop w rondelku dodaj cukier i wanilię. Chwilę podgrzewaj, aż wanilia uwolni swój aromat, dodaj mąkę pszenną i szybko wymieszaj. Wlej jogurt, zamieszaj. Dodaj jajka, dobrze wymieszaj, na koniec wsyp przesianą mąkę ziemniaczaną, proszek i sodę, oraz skórkę z cytryny.
  • 2. Owoce umyj i pokrój. Z brzoskwiń zdejmij skórkę i pokrój na 8 części a morele na 4. Wylej do formy ciasto i ułóż w 3 rzędach brzoskwinie, a między nimi morele.
  • 3. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, po 25 minutach przykręć temperaturę do 165-170 stopni i piecz jeszcze 20-30 minut - "do suchego patyczka". Przestudź przy uchylonych drzwiczkach, a gdy blacha będzie już tylko dobrze ciepła, wyłóż do ostudzenia na kratce (chwytając za papier).
    Ostudzone posyp cukrem pudrem.

Porady

Poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki, wcześniej dobrze je odsączając na sicie, oraz moreli suszonych - te wcześniej trzeba namoczyć (na noc) w wodzie, a dla odważnych polecam namoczenie w rumie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować