Ciasto bez pieczenia. Rozpływa się w ustach waniliowo-kakaowo-karmelową słodyczą. Mikołaj, gdy je zobaczy...ucieszy się niezmiernie...i nie zostanie nawet okruszek...
Pyszne ciasto dla św.mikołaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować 550 ml mleka. W 100 ml zimnego mleka wymieszać proszek budyniowy i ekstrakt waniliowy.
2.Gdy mleko zacznie wrzeć zmnieszyc ogień, wlać mieszankę mleka z proszkiem budyniowym,gotować dwie minuty cały czas mieszając. Budyń powinien być bardzo gęsty.Zdjąć z ognia, odstawić w chłodne miejsce.
3.Do głębokiej miski wrzucić masło, zmiksować. Dodawać po dwie-3 łyżki zimnego bardzo gęstego budyniu,miksować na średnich obrotach, aż do połączenia składników.
4.Herbatniki ułożyć ściśle jeden obok drugiego w kwadratowej formie na ciasto.
5.Herbatniki posmarować warstwą masy budyniowej (połową masy),na niej ułożyć drugą wartwę herbatników. Posmarować z wierzchu masą krówkową, oprószyć cukrem pudrem,posypać maczkiem dekoracyjnym.
6.Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Pokroić.
7.Rady:
1)Wielkośc formy max 23 x 23 x 6 cm [szer x dł x wys] lub mniejsza. Ja używam 20 x 20 x 6 cm [szer x dł x wys].
2)Jeżeli dobrze schłodzisz ciasto, łatwo je pokroisz.
Komentarze