Pyszne ciasto dla św.Mikołaja

4.5 (157 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia. Rozpływa się w ustach waniliowo-kakaowo-karmelową słodyczą. Mikołaj, gdy je zobaczy...ucieszy się niezmiernie...i nie zostanie nawet okruszek...

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - herbatniki Petit Beurre kakaowe: 400 gramów
    - budyń (waniliowy z cukrem / 2 opakowania): 120 gramów
    - masa krówkowa (kajmakowa): 1 puszka
    - masło (w temp.pokojowej): 100 gramów
    - mleko: 650 mililitrów
    - cukier puder: 2 łyżki
    - maczek dekoracyjny (czekoladowy): 3 łyżki
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty

Pyszne ciasto dla św.mikołaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 550 ml mleka. W 100 ml zimnego mleka wymieszać proszek budyniowy i ekstrakt waniliowy.
  • 2. Gdy mleko zacznie wrzeć zmnieszyc ogień, wlać mieszankę mleka z proszkiem budyniowym,gotować dwie minuty cały czas mieszając. Budyń powinien być bardzo gęsty.Zdjąć z ognia, odstawić w chłodne miejsce.
  • 3. Do głębokiej miski wrzucić masło, zmiksować. Dodawać po dwie-3 łyżki zimnego bardzo gęstego budyniu,miksować na średnich obrotach, aż do połączenia składników.
  • 4. Herbatniki ułożyć ściśle jeden obok drugiego w kwadratowej formie na ciasto.
  • 5. Herbatniki posmarować warstwą masy budyniowej (połową masy),na niej ułożyć drugą wartwę herbatników. Posmarować z wierzchu masą krówkową, oprószyć cukrem pudrem,posypać maczkiem dekoracyjnym.
  • 6. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Pokroić.
  • 7. Rady:
    1)Wielkośc formy max 23 x 23 x 6 cm [szer x dł x wys] lub mniejsza. Ja używam 20 x 20 x 6 cm [szer x dł x wys].
    2)Jeżeli dobrze schłodzisz ciasto, łatwo je pokroisz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Masa krówkowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować