Szarlotka bezglutenowa z ksylitolem

4.48 (155 ocen)

  • 40 min

Zachęcam Was do sprawdzenia prostego przepisu na pyszną, zdrową szarlotke bezglutenową!

  • 40 min

Składniki:

  • 0.5 szklanki mąki kukurydzianej
    0.5 szklanki mąki ryżowej
    0.5 szklanki mąki z ciecierzycy
    1/3 szklanki skrobii ziemniaczanej
    4 łyżki oleju kokosowego
    4 żółtka
    30 g ksylitolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
    szczypta soli
    3 białka

    Na nadzienie:
    1 kg jabłek
    łyżeczka cynamonu
    łyżka oleju kokosowego
    szczypta ksylitolu
    3, 4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka bezglutenowa z ksylitolem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać jabłka, pokroić w średnią kostkę, i gotować w dużym garnku z wodą i odrobiną oleju kokosowego. Gdy jabłką zmiękna dodajemy trochę ksylitolu i cynamon mieszając raz po raz. Czekamy, aż wyparuje z jabłkem część wody.
  • 2. Tortownice(20-24cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 3. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol, żółtka i olej kokosowy. Szybko zagnieść ciasto (może mieć formę okruszków różnej wielkości).
  • 4. Nastawić piekarnik na 200'. Porcją 3/4 okruszków wlepić w spód tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić na 10 min do zamrażarki.Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. Wyjąć tortownice, temperature zmniejszyć na 180'. Na ciasto nałożyć gorące jabłka, ubić 3 białka, delikatnie umieścić na jabłka, przysypać to 1/3 okruszków, które zostały.
  • 5. Wstawić tortownice na około 40 min do piekarnika.

Porady

Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować