Pyszna cukinia w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć i pokroić w grube plastry. Paprykę umyć ,oczyścić i pokroić w kostkę.Ogórki umyć i pokroić w grube plastry. Marchew umyć ,obrać i pokroić w cienkie plastry.
2.Do każdego słoika wrzucić 2 liscie laurowe, kilka ziaren pieprzu,2 ziela angielskie, pół łyżeczki gorczycy. Kilka plasterków marchwi,ogórka i kilka kawałków papryki. Dorzucić cukinie.
3.Składniki na zalewę zagotować i zalać nią zapełnione cukinią ( i oczywiscie umyte i wyparzone ) słoiki. Słoiki zakręcić. Pasteryzować w garnku wyścielonym ścierką. Układać słoiki i zalać wodą 3/4 . Gotować ok. 10 min.
Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Porady
Można w ten sam sposób zrobić patisony i kabaczki.
Komentarze