Pysznotka

0 (0 ocen)

Ciasto jest dosyć popularne, występuje również pod nazwą Pychotka.

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    20 dag margaryny Palma
    16 dag cukru
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany
    15 dag orzechów
    20 dag cukru do piany
    powidło
    Masa karpatkowa:
    1 kostka masła
    0,5 l mleka
    6 łyżek mąki kartoflanej lub 1 duży budyń
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2 żółtka

Pysznotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zmieszać z margaryną, cukrem i żółtkami. Proszek zmieszać ze śmietaną, dodać do ciasta i zarobić. Podzielić na 2 części, rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej blachy. Każdy posmarować powidłem, ubitą pianą i posypać rozdrobnionymi orzechami. Upiec 2 placki.

  • 2. Z mleka, mąki cukru i żółtek ugotować budyń, wystudzić. Następnie utrzeć z masłem, dodać odrobiny spirytusu do smaku. Posmarować placek masą, drugim przełożyć na masę tak, by orzechy były na wierzchu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy