Ciasto jest dosyć popularne, występuje również pod nazwą Pychotka.
Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki
20 dag margaryny Palma
16 dag cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
15 dag orzechów
20 dag cukru do piany
powidło
Masa karpatkowa:
1 kostka masła
0,5 l mleka
6 łyżek mąki kartoflanej lub 1 duży budyń
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
1.Mąkę zmieszać z margaryną, cukrem i żółtkami. Proszek zmieszać ze śmietaną, dodać do ciasta i zarobić. Podzielić na 2 części, rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej blachy. Każdy posmarować powidłem, ubitą pianą i posypać rozdrobnionymi orzechami. Upiec 2 placki.
2.Z mleka, mąki cukru i żółtek ugotować budyń, wystudzić. Następnie utrzeć z masłem, dodać odrobiny spirytusu do smaku. Posmarować placek masą, drugim przełożyć na masę tak, by orzechy były na wierzchu.
Komentarze