Pyszotka z pianką

0 (0 ocen)

Jest przy niej trochę " grzebania", ale rodzina na pewno doceni trud włożony w jej wykonanie.

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki cukru
    5 jajek
    1.5 kostki margaryny
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao
    0,5 szklanki wody
    Krem:
    0,5 litra mleka
    5 żółtek
    1,5 kostki margaryny
    6 łyżek cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 tabliczka gorzkiej czekolady (startej)
    Pianka:
    5 białek
    20 dag cukru pudru
    1 cytryna

Pyszotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy ostudzoną stopioną margarynę, żółtka,wodę i stopniowo resztę składników. Pieczemy ciasto, a po ostudzeniu kroimy je na pół.
  • 2. Krem: Zostawiamy pół szklanki mleka, a resztę zagotować. W zostawionym (zimnym) mleku mieszamy obie mąki. Do zagotowanego mleka wsypujemy cukry, a potem mąki z mlekiem.Gotujemy budyń. Zimny ucieramy z margaryną i żółtkami. Potem dodajemy połowę startej czekolady.
  • 3. Pianka: Wyciskamy sok z cytryny. Ubijamy na sztywno białka, później dodajemy cukier puder i sok z cytryny.
  • 4. Pierwszą połówkę ciasta smarujemy kremem. Nakładamy drugą i smarujemy pianką. Całość posypujemy pozostałą czekoladą. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.

Porady

Gdy ktoś lubi, to do kremu do końcowego ubijania można dodać rodzynki lub inne bakalie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy